Friday, 8 January 2016

NIOS Solved Assignment 2015-16, NIOS Solved TMA 2015-16, Solved Assignments of NIOS Open Board 2015-16

NIOS Solved Assignment 2015-16, NIOS Solved TMA 2015-16, Solved Assignments of NIOS Open Board 2015-16 @9999317239

Secondary Assignments
Subject Code & Name2015-16 (Current to be deposited)
201 - HindiView 201 - Hindi - 2015-16 (37 KB) PDF File Opens in a new window
202 - EnglishView 202 - English - 2015-16 (37 KB) PDF File Opens in a new window
211 - MathsView 211 - Maths - 2015-16 (1080 KB) PDF File Opens in a new window
212 - ScienceView 212 - Science - 2015-16 (174 KB) PDF File Opens in a new window
213 - Soc. ScienceView 213 - Soc. Science - 2015-16 (96 KB) PDF File Opens in a new window
214 - EconomicsView 214 - Economics - 2015-16 (38 KB) PDF File Opens in a new window
215 - Business StudiesView 215 - Business Studies - 2015-16 (1205 KB) PDF File Opens in a new window
216 - Home ScienceView 216 - Home Science - 2015-16 (609 KB) PDF File Opens in a new window
222 - PsychologyView 222 - Psychology - 2015-16 (38 KB) PDF File Opens in a new window
223 - Indian Culture & HeritageView 223 - Indian Culture & Heritage - 2015-16(623 KB) PDF File Opens in a new window
224 - AccountancyView 224 - Accountancy - 2015-16(623 KB) PDF File Opens in a new window
209 - SanskritView 209 - Sanskrit - 2015-16 (623 KB) PDF File Opens in a new window
203- BengaliView 203 - Bengali - 2015-16 (59 KB) PDF File Opens in a new window
204- MarathiView 203 - Marathi - 2015-16 (31 KB) PDF File Opens in a new window
205-TeluguView 203 - Telegu - 2015-16 (59 KB) PDF File Opens in a new window
206 - UrduView 206 - Urdu - 2015-16 (623 KB) PDF File Opens in a new window
207 - GujaratiView 207 - Gujarati - 2015-16 (28 KB) PDF File Opens in a new window
208 - KannadaView 208 - Kannanda - 2015-16 (72 KB) PDF File Opens in a new window
210- PunjabiView 210 - Punjabi - 2015-16 (44 KB) PDF File Opens in a new window
228 - AssameseView 228 - Assamese - 2015-16 (623 KB) PDF File Opens in a new window
231 - NepaliView 231 - Nepali - 2015-16 (717 KB) PDF File Opens in a new window
232 - MalayalamView 232 - Malayalam - 2015-16 (181 KB) PDF File Opens in a new window
233 - Odia233- Odia.pdfView 233 - Oriya - 2015-16 (422 KB) PDF File Opens in a new window
237 - TamilView 237 - Tamil - 2015-16 (69 KB) PDF File Opens in a new window-
225 - PaintingView 225 - Painting - 2015-16 (543 KB) PDF File Opens in a new window
229- Data Entry OperationsView 229 - Data entry Operation - 2015-16 (1570 KB) PDF File Opens in a new window
235- ArabicView 235 - Arabic - 2015-16 (1570 KB) PDF File Opens in a new window
236- PersianView 236 - Persian - 2015-16 (1570 KB) PDF File Opens in a new window
Senior Secondary Assignments
Subject Code & Name2015-16 (Current to be deposited)
301 - HindiView 301 - Hindi - 2015-16 (137 KB) PDF File Opens in a new window
302 - EnglishView 302 - English- 2015-16 (1054 KB) PDF File Opens in a new window
 303- BengaliView 303 - Bengali 2015-16 (65 KB) PDF File Opens in a new window
304 - TamilView 304 - Tamil - 2015-16 (68 KB) PDF File Opens in a new window
306 - UrduView 306 - Urdu - 2015-16 (337 KB) PDF File Opens in a new window
309 - SanskritView 309 - Sanskrit - 2015-16 (40 KB) PDF File Opens in a new window
311 - MathematicsView 301 - Mathematics - 2015-16 (38 KB) PDF File Opens in a new window
312 - PhysicsView 312 - Physics - 2015-16 (35 KB) PDF File Opens in a new window
313 - ChemistryView 313 - Chemistry - 2015-16 (38 KB) PDF File Opens in a new window
314 - BiologyView 314 - Biology - 2015-16 (1176 KB) PDF File Opens in a new window
315 - HistoryView 315 - History - 2015-16 (34 KB) PDF File Opens in a new window
316 - GeographyView 316 - Geography - 2015-16 (39 KB) PDF File Opens in a new window
317 - Political ScienceView 317 - Political Science - 2015-16 (36 KB) PDF File Opens in a new window
318 - EconomicsView 318 - Economics - 2015-16 (37 KB) PDF File Opens in a new window
319 - Business StudiesView 319 - Business Studies - 2015-16 (40 KB) PDF File Opens in a new window
320 - AccountancyView 320 - Accountancy - 2015-16 (41 KB) PDF File Opens in a new window
321 - Home ScienceView 321 - Home Science - 2015-16 (42 KB) PDF File Opens in a new window
328 - PsychologyView 328 - Psychology - 2015-16 (38 KB) PDF File Opens in a new window
330 - Computer ScienceView 330 - Computer Science - 2015-16 (1130 KB) PDF File Opens in a new window
331 - SociologyView 331 - Sociology - 2015-16 (896 KB) PDF File Opens in a new window
332 - PaintingView 332 - Painting - 2015-16 (41 KB) PDF File Opens in a new window
333 - Environmental ScienceView 333 - Environmental Science - 2015-16 (64 KB) PDF File Opens in a new window
335 - Mass CommunicationView 335 - Mass Communication - 2015-16 (57 KB) PDF File Opens in a new window
336 - Data Entry OperationsView 336 - Date Entry Operations - 2015-16 (41 KB) PDF File Opens in a new window
338-Introduction of LawView 338- Introduction of Law - 2015-16 (38 KB) PDF File Opens in a new window
339 Library ScienceView 339 Library Science - 2015-16 (42 KB) PDF File Opens in a new window

CBSE - Maths Sample Papers 1

            CBSE - Maths Sample Papers


CBSE Solved Sample Papers for Class 6 for Maths Subject is given below. The solved sample papers are created as per the latest CBSE syllabus and curriculum keeping in mind the latest marking schemes.

Section – A

Question 1 : 2/5 + 3/5 + 11/20 is equal to :
(a)    25/20
(b)   24/20
(c)    28/20
(d)   19/20
Answer :  (b) 24/20
Question 2 : An equilateral triangle has:
(a)    1 lines of symmetry
(b)   2 lines of symmetry
(c)    3 lines of symmetry
(d)   None of these
Answer : (c) 3 Lines of symmetry
Question 3: The absolute value of -10 is:
(a)    -10
(b)   10
(c)    -11
(d)   -9
Answer : (b) 10
Question 4: The smallest positive integer is:
(a)    0
(b)   1
(c)    Not determined
(d)   None of these
Answer : (b) 1
Question 5: Perimeter of a rectangle of a length 7.5 cm and breadth 3 cm  is:
(a)    21 cm
(b)   22 cm
(c)    23 cm
(d)   None of these
Answer : (a) 21 cm
Question 6: Digit at the tenths place in 256.96 is:
(a)    2
(b)   6
(c)    5
(d)   9
Answer : (d) 9
Question 7: 5 more than a number:
(a)    5x
(b)   5+x
(c)    5-x
(d)   5/x
Answer : (b) 5+x
Question 8: Which instrument is used to draw arcs and circles
(a)    Scale
(b)   Compass
(c)    Set square
(d)   Protector
Answer : ( b) compass
Question 9: How many arcs are to be drawn to construct an angle of 90°
(a)    Five
(b)   Seven
(c)    Three
(d)   One
Answer : (a) five
Question 10: Perimeter of a square of side 6.7 cm is:
(a)    24.6 cm
(b)   26.8 cm
(c)    27.5 cm
(d)   28.8 cm
Answer : (b) 26.8 cm

Section – B

Question 11: Solve (-32) – (-50)
Answer : -32 – (-50)
  •  -32 + 50
  •  18 ans.
Question 12: Convert 72 cm into metre.
Answer : 1 meter = 10 cm
  •  72 cm = 72/100
  •  0.72 m ans.
Question 13: Find the sum:
27.076 + 0.55 + 0.004
Answer :
  •  27.076 + 0.55 + 0.004
  •  27,630 ans.
Question 14: Mr. Bansal spends Rs. X daily and saves Rs. Y per week what is his income for two weeks?
Answer : Income for 1 week = Rs. (y + 7x)
  •  Income for 2 week = Rs. 2(y + 7x)
  •  Rs.(2y + 14x) ans.
Question 15: Arrange the following decimals in ascending order:
0.8, 8.8, 8.08, 88.8, 0.08
Answer : Decimals arranged in ascending order are:
  •  0.08, 0.8, 8.08, 8.8, 88.8
Question 16: Subtract 17/6 from 33/4
Answer : 33/4 – 17/6
  •  (99 – 34)/12
  •  65/12 ans.
Question 17: The side of a square is 14 cm, find its area.
Answer : Side of a square = 14 cm
  •  Area of square = (side)2
  •  (14 *14) = 196 cm2 ans.
Question 18: Find the value of 12/15 = 7/15
Answer : 12/15 = 7/15
  •  (12 -7)/15
  •  5/15
  •  1/3 ans.

Section – C

Question 19: These are 20 girls and 45 boys 1n a class
  • (a)    What is the ratio of number of girls to the number of boys?
  • (b)   What is the ratio of number of girls to total number of students in the class?
Answer : Number of girls = 20
  •  Number of boys = 45
  •  (a) ratio of number of girls to no. of boys = 20:45
    4:9
  •  (b) Total no. of students in the class = 20 + 45 =85
     Ratio of no. of girls to total no. of students = 20:85 4:17
Question 20: The length and breadth of a rectangular field arc in the ratio 3:2 the cost of covering the field at Rs. 6.50 per meter is Rs. 520. Find the dimension of the field,
Answer : Let the length =(3x)n
  •  The breadth =(2x)m
  •  Perimeter of the field = 2(3x + 2x)
  •  (10x)m
  •  According to question
  •  Perimeter of the field = (Total cost)/(Rate per meter)
  •  520/6.5
  •  80m
  •  Therefore, 10x = 80
  •  X = 80/10
  •  8
  •  Dimension of the field will (3 *8)m and (2 * 8)m or 24m and 16m.
Question 21: A wire of length 7/8 m is broken into two piece. If the length of 1 piece is 1/4 m what is the length of other piece?
Answer : Total length of wire = 7/8 m
  •  Length of one piece = 1/4 m
  •  Length of other piece =(7/8 – 1/4)m
  •  (7 – 2)/8
  •  5/8 m
Question 22: Find the perimeter of the adjacent figure.
Answer : Perimeter of figure =sum of all sides
  •  (5 + 6.5 + 9 + 6) cm
  •  26.5 cm
Question 23: Solve (-2) + (8) + (-4) on the number line,
Answer : 
Question 24: Write coefficients of:
(a)    a in 5ab2c
(b)   ab in -5abc
(c)    y in -3xy
Answer :
(a)    Coefficient  of a in 5ab2c is 5b2c
(b)   Coefficient  of ab in -5abc is -5c
(c)    Coefficient  of y in -3xy is -3x
Question 25: Draw the line symmetry for the following English alphabets:
Answer :
Question 26: The cost of a pen is Rs. 19/3 and that of a pencil is Rs. 21/5, which costs more and by now much?
Answer : The cost of a pen = Rs. 19/3
  •  The cost of a pencil = Rs. 21/5
  •  The cost of a pen is more = Rs. (19/3 – 21/5)
  •  (95 – 63)/15
  •  32/15 ans.
Question 27: Urmila’s school at a distance of 5 km 350m from her home, she travels 1 km 70 m on foot and rest by bus, How much distance does she travel by bus?
Answer : Distance of school from home = 5 km 350 m
  •  Distance covered on foot = 1km 70 m
  •  Distance travelled by bus = (5 km 350 m – 1 km 70 m)
  •  3 km 280 m ans.
Question 28: Express the following as an using decimals :
(a)    2 mm
(b)   30 mm
(c)    4 cm 2 mm
Answer :
(a)    2/10 cm = 0.2 cm
(b)   30/10 = 3 cm
(c)    4 + 2/10 = 4.2 cm

Section – D

Question 29: Dram any line segment . Mark any point M on it. Through M draw a perpendicular to . (Use ruler and compass)
Answer :
  •  Step 1: Given a point M on the line – segment .
  •  Step 2: with M as center and a convenient radius, construct part of cicrcle(arc) intersecting the line – segment at P and Q
  •  Step 3: with pand Q as center and radius greater than pm construct two arcs.
  •  Step 4: Join MN. Then MN is perpendicular to .
Question 30: Add the following
(a)    25/8 + 17/12
(b)   11/3 + 11/6 + 2
Answer :
(a)    25/8 + 7/12
  •  (75 + 34)/24
  •  109/24 ans.
(b)   11/3 + 11/6 + 2
  •  (22 + 11 + 12)/6
  •  45/6
  •  5/12 ans.
Question 31: A marble file measures 25 cm by 15 cm. how many tiles will he required to cover floor of dimensions of 10 m and 3 m?
Answer : Area of floor 10m * 3m
  •   30m2
  •   Area of tile = 25 cm * 15 cm
  •   375 cm2
  •   No. of tiles = (Area of floor) /(Area of tile)
  •   (30 * 100 * 100)/375 cm2
  •   800 tiles ans.
Question 32: Cost of 4 dozens bananas is Rs. 60. How many bananas can be purchased for Rs.12.50?
Answer : In Rs. 60 no. of bananas purchased = 48
  •   In Rs. 1 no. of bananas purchased 48/60
  •   In Rs. 12.50 no. of bananas purchased = 40/60 *12.50
  •   4/5 * 1250/100
  •   2*5
  •   10 bananas
Question 33: Find the cost of fencing a rectangular pack of length 175m and breadth 125m at the rate of Rs. 12 per meter.
Answer : Length of the rectangular park = 175m
  •   Breadth of the rectangular park = 125m
  •   Perimeter of park = 2(l + b)
  •   2(175 + 125)m
  •   2 * 300
  •   600m
  •   Cost of one meter of wire = Rs. 12
  •   Cost of fencing the rectangular park = Rs. 12 * 600m
  •   Rs. 7200 ans.
Question 34: Give expressions in the following cases:
(a)    11 added to 2m
(b)   5 times y to which 5 is added
(c)    3 times y from which 3 is subtracted
(d)   11 subtracted from 2m
Answer :
(a)    2m + 11
(b)   5y + 5
(c)    3y – 3
(d)   2m – 11

Sample Paper 2

MATHEMATICS
SAMPLE TEST PAPER (TermII)
CLASS VI
Class6 | Max Marks: 45 | Time : 2 hrs

General Instructions:
  • All questions are compulsory.
  • Questions 1 to 4 carry 1 mark each.
  • Questions 5 to 7 carry 2 mark each.
  • Questions 8 to 12 carry 3 mark each.
  • Questions 13 to 17 carry 4 mark each.

1. Rohit has 8 blue balls, 5 red balls and 12 yellow balls. What is the ratio of blue and yellow balls?
2. Name the side, vertices ad diagonals of given figure.
3. How many right angles do you make if you start facing south and turns clockwise to east.
4. Construct a line segment having length of 2a
5. Write the number of sides and angles of below figures
6. Draw the mirror image of the given letter
7. Find the perimeter of the rectangle with l= 3.m-6m B= 2.6m
8. Draw a line segment XY of any length. Now,without measuring it , draw a copy of XY
9. Given RS = 2.3 draw AB such that the length of XY is thrice of RS verify by measurement.
10. Find the perimeter of a regular octagon with sides 12.8 cm.
11. Find the No of faces, No of corners, No of edges of a cuboid
12. Measure each of the marked angle with the help of protractor
13. Prove that a square is a rhombus with all its angles at right angles.
14. Draw a rough sketch of a pentagon and draw all it diagonals. How many diagonals can you draw
15. Draw a circle of radius 5.4 cm mark points A at 5cm, B at 5.4 cm and c at 6cm away from the center of the circle, name the points that are inside, outside and on boundary of the circle
16. Find the area of the given figure by splitting them into rectangles and squares.
17. The bar graph given below shows the number of hours that Amar worked per week in a month
  • a) In which week did Amar work for maximum number of hours?
  • b) How much did Amar work in week 3?
  • c) How many more hours did Amar work in week 1 as compared to week4 ?
  • d) Find the total number of hours worked by Amar in a month?

Thursday, 7 January 2016

9090505

                 

                             Sameer khan

                                                             Class: 6th

         Blue: 100 Poins          Green: 50 Points            Pink: 25 Points

             Blue: 00                        Green: 00                       Pink:01

      Total Points: 25             Total Star: 01                  Rank: --



                                                                                    

  Date: 28/10/2015                                    M.M: 40      M.M: 30

English Literature                                       --                --       

English Grammar                                       --                --

Mathematics                                                --               --

Total Marks                                                       

Result: -                                           Percentage: -

Date- 09/01/2016                                     HOME WORK                              Daily Task        

                                                               Solve 10 Questions Daily                                                 


Section – A

Question 1 : 2/5 + 3/5 + 11/20 is equal to :
(a)    25/20
(b)   24/20
(c)    28/20
(d)   19/20
Question 2 : An equilateral triangle has:
(a)    1 lines of symmetry
(b)   2 lines of symmetry
(c)    3 lines of symmetry
(d)   None of these
Question 3: The absolute value of -10 is:
(a)    -10
(b)   10
(c)    -11
(d)   -9
Question 4: The smallest positive integer is:
(a)    0
(b)   1
(c)    Not determined
(d)   None of these
Question 5: Perimeter of a rectangle of a length 7.5 cm and breadth 3 cm  is:
(a)    21 cm
(b)   22 cm
(c)    23 cm
(d)   None of these
Question 6: Digit at the tenths place in 256.96 is:
(a)    2
(b)   6
(c)    5
(d)   9
Question 7: 5 more than a number:
(a)    5x
(b)   5+x
(c)    5-x
(d)   5/x
Question 8: Which instrument is used to draw arcs and circles
(a)    Scale
(b)   Compass
(c)    Set square
(d)   Protector
Question 9: How many arcs are to be drawn to construct an angle of 90°
(a)    Five
(b)   Seven
(c)    Three
(d)   One
Question 10: Perimeter of a square of side 6.7 cm is:
(a)    24.6 cm
(b)   26.8 cm
(c)    27.5 cm
(d)   28.8 cm

Section – B

Question 11: Solve (-32) – (-50)
Question 12: Convert 72 cm into metre.
Question 13: Find the sum:
27.076 + 0.55 + 0.004
Question 14: Mr. Bansal spends Rs. X daily and saves Rs. Y per week what is his income for two weeks?
Question 15: Arrange the following decimals in ascending order:
0.8, 8.8, 8.08, 88.8, 0.08
Question 16: Subtract 17/6 from 33/4
Question 17: The side of a square is 14 cm, find its area..
Question 18: Find the value of 12/15 = 7/15

Section – C

Question 19: These are 20 girls and 45 boys 1n a class
  • (a)    What is the ratio of number of girls to the number of boys?
  • (b)   What is the ratio of number of girls to total number of students in the class?

Question 20: The length and breadth of a rectangular field arc in the ratio 3:2 the cost of covering the field at Rs. 6.50 per meter is Rs. 520. Find the dimension of the field,
Question 21: A wire of length 7/8 m is broken into two piece. If the length of 1 piece is 1/4 m what is the length of other piece?


Sunday, 15 November 2015

ALL COMPETITIONS







  Date            Competition's Name  


17/11/2015                                  Oral                            


18/11/2015                            T.V.C/T.W.C                   


19/11/2015                               Reading                         


20/11/2015                               Dictation                       


25/11/2015                                  Quiz                            


            Timing : 9.00 a.m. to 9.00 p.m.                 

Saturday, 14 November 2015

เคธเคจเคถाเค‡เคจ เค•ोเคšिंเค— เคธेंเคŸเคฐ

                    เคธเคจเคถाเค‡เคจ เค•ोเคšिंเค— เคธेंเคŸเคฐ 



เคฎेเคฐे  เคธเคญी  เคช्เคฐिเคฏे  เค›ाเคค्เคฐ  เค›ाเคค्เคฐाเค“ं  เค•ो  เคธूเคšिเคค  เค•िเคฏा  เคœाเคคा  เคนै  เค•ि  เค†เคชเค•े  เค•เคฎ्เคชเคŸीเคถเคจ 18 เคจเคตเคฎ्เคฌเคฐ 2015 เคธे  เคถुเคฐू  เคนोเคจे  เคตाเคฒे  เคนै  เคœिเคธเค•ी  เคกेเคŸเคถीเคŸ  เค†เคชเค•ो 15 เคจเคตंเคฌเคฐ 2015  เค•ो  เคฆे เคฆी  เคœाเคเค—ी। 


เคจोเคŸ : เค…เคจुเคชเคธ्เคฅिเคค  เคฐเคนเคจे  เคชเคฐ  เค•ोเคˆ  เคเค•्เคธเค•्เคฏूเฅ›  เคจเคนीं เคšเคฒेเค—ा 
เค†เคชเคธे  เค…เคจुเคฐोเคง  เคนै  เค•ि  เค•ृเคชเคฏा  เค•เคฐเค•े  เคธเคฎเคฏ  เคชเคฐ  เค…เคชเคจी  เค•เค•्เคทाเคँ เค…เคŸेंเคก  เค•เคฐे